cropped-icon-top-1.png

Prima restanță

Se spune “n-ai restanță, n-ai prestanță”!

În viaţa celor mai mulţi studenţi vine un moment crucial: apare restanţa. Câteodată aceasta apare pe neașteptate, alteori ești deja gata să te înfrunți cu această crudă realitate. Dar în ambele cazuri  te simți neplăcut, disperat, supărat și pierdut.

Prima mea restanță …Cum aș putea uita vreodată de ea? Odată cu examenul acela, picase și cerul pe mine. Dezamăgire de sine, îmi făceam probleme de ce vor spune ai mei (despre asta discutăm cu altă ocazie), încercam să dau vina pe oricine altcineva, mai puțin pe mine.

Mi-a fost greu să accept că nu învățasem suficient și că era vina mea, doar a mea. Și-n plus…aveam impresia că știu. De multe ori ni se întâmplă să spunem « ah, știu asta, nu mai învăț », dar greșim.

Deși, nu este un motiv pentru tragedie – restanța este o experiență de viață ca oricare alta. Este o experiență bună pentru a face cunoștință cu dificultățile vieții și unele încercări.

Dezamăgirea după o restanță poate fi o emoție puternică, dar este important să gestionezi această dezamăgire într-un mod constructiv si să nu te lași influențat și condus de toate gândurile negative care încearcă să te împiedice.

Dacă ai picat un examen, este important să nu cedezi disperării și să nu te lași descurajat.

 Iată câteva lucruri pe care le-am învățat de-a lungul anilor care sper să te ajute și pe tine pentru a depăși o situație de genul:

  1. Acceptă situația: Acceptă faptul că ai picat examenul și încearcă să nu te blammezi sau să te critici prea mult. Acceptarea este primul pas spre depășirea acestei situații.
  2. Identifică cauzele: Analizează motivele pentru care ai picat la examen și identifică cauzele. Poate fi vorba de o lipsă de pregătire, o problemă de înțelegere a materiei sau de probleme personale care te-au afectat. Identificarea cauzelor îți poate ajuta să dezvolți strategii pentru a evita aceste probleme în viitor.
  3. Creează un plan de acțiune: Stabilește obiective clare și concrete și planifică cum vei depăși această situație. Identifică resursele de care ai nevoie și creează un plan de învățare eficient și bine structurat. Stabilește o perioadă de timp pentru a te pregăti și pentru a reexamina materia.
  4. Solicită ajutor: Nu ezita să ceri ajutor din partea colegilor, profesorilor sau a tutorilor. Aceștia te pot ajuta să înțelegi mai bine materia și să îți îmbunătățești abilitățile.
  5. Învață din greșeli: Analizează greșelile pe care le-ai făcut și încearcă să înveți din ele. Învață ce ai făcut greșit și cum poți să eviți aceste greșeli în viitor.
  6. Menține o atitudine pozitivă: Încearcă să menții o atitudine pozitivă și să îți motivezi singur. Crede în tine și în capacitatea ta de a depăși această situație. Gândește-te la succesele tale anterioare și la resursele pe care le ai la dispoziție.
  7. Menține o rutină sănătoasă: O rutină sănătoasă poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Asigură-te că dormi suficient, ai o dietă echilibrată și faci exerciții fizice regulate.
  8. Nu renunța: Nu renunța și nu te lăsa descurajat de această situație. Încearcă să găsești motivația necesară pentru a te pregăti din nou și pentru a lua examenul data viitoare. Trecerea peste restanță poate fi dificilă, dar cu răbdare și perseverență, vei putea să depășești această situație și să obții succesul pe care ți-l dorești.

Este perfect normal să te simți dezamăgit și este important să îți permiți să simți această emoție. Nu încerca să o negi sau să o respingi, ci recunoaște-o și accept-o.

Evită să te critici sau să te blamezi excesiv pentru restanța. Înțelege că fiecare persoană se confruntă cu provocări și eșecuri în viață, iar restanța nu definește cine ești ca persoană.

Aminteste-ți că restanța este doar un moment în parcursul tău academic și nu definește întregul tău viitor. Învață din această experiență și folosește-o ca pe o oportunitate de creștere! Nu te lăsa descurajat, orice ar fi!

Programează o Discuție Online

Fie că te-ai decis deja că vrei să te înrolezi în cel mai tare program de a învăța biologia pentru admiterea la Medicină, sau încă ai nevoie de câteva răspunsuri, înscrie-te pe formularul de mai jos și te voi contacta cât de repede!