cropped-icon-top-1.png

Ce să facem înainte de un examen?

Emoţiile dinaintea oricărui examen sunt fireşti. Puţini sunt cei care nu au nicio temere sau vreun stres. Şi mai puţini sunt cei care nu-şi petrec ultimele ore de dinaintea examenului cu cărţile şi caietele în braţe, încercând să recupereze ce nu au făcut până atunci sau să sedimenteze mai bine informaţiile pe care le-au parcurs deja. Cu ocazia simulării care se apropie cu pași repezi, am pregătit o listă cu ce să faci înainte de examen ca să te mai eliberezi puţin de stresul care pune stăpânire pe tine.

Nu încerca să recuperezi în 24 de ore ce trebuia să înveţi în ultimele luni

Ştim că toţi încercăm să citim cât mai mult în timpul scurt rămas până la fiecare examen, dar dacă treci cu viteză printr-o mulţime de informaţii încă necunoscute ai cele mai mari şanse să nu reţii mare lucru. Dacă ar fi fost aşa uşor, nu şi-ar mai fi bătut nimeni capul cu structurarea materiei astfel încât să acopere un an întreg sau un semestru. Un lucru productiv este să repeţi noţiunile generale, să încerci o recapitulare a materiei, nicidecum să încerci să înveţi toate lucrurile pe care nu le-ai învăţat în ultimul an. Şi dacă ai posibilitatea, fă câteva teste de verificare a noţiunilor. Ideea nu este să te sperii şi mai tare dacă cumva rezultatele nu sunt tocmai cele mai bune, ci să observi cum sunt structurate subiectele, cum sunt formulate întrebările şi, verificând răspunsurile, vei mai reţine câteva lucruri pe care poate nu le aflaseși până atunci.

Îndepărtează-ţi gândurile de la examen

Ştiu că sună utopic, dar cu cât te vei gândi mai mult la subiecte şi posibile răspunsuri cu atât îţi va creşte gradul de anxietate. Examenul vine oricum, tu te vei duce oricum să îl susţii, informaţiile pe care le ai sunt deja acolo, acum nu ai cum să schimbi mare lucru din ceea ce urmează să se întâmple.

Aşa că încearcă să te relaxezi puţin şi să îţi orientezi gândurile către lucruri mai atrăgătoare: o plimbare, o carte bună, un film, poate o scurtă întâlnire cu prietenii sau ceva sport. Şi încearcă să nu vorbeşti doar despre examenul ce urmează atunci când te întâlneşti cu cineva pentru că automat te vei duce cu gândul la ce ştii şi ce nu ştii, la potenţiale subiecte şi la ce ai mai putea învăţa în puţinul timp rămas. Şi uite cum stresul pune iar stăpânire pe tine şi intri într-un cerc vicios.

Foloseşte noaptea pentru somn

Lasă ceştile de cafea nesfârşite, uită de chinul de a sta treaz întreaga noapte ca să mai citeşti câte ceva din materia stufoasă. Să pierzi noaptea de dinaintea examenului este o greşeală chiar mai mare decât să nu citeşti toată materia cap-coadă, de exemplu. Pentru orice examen ai nevoie de concentrare, ai nevoie ca întreg creierul tău să funcţioneze la capacitate maximă, nu să se gândească la cât de bine ar fi să se lase puţin pradă somnului. Un corp odihnit este o resursă extrem de importantă, la fel de importantă precum învăţatul pentru a obţine rezultate bune. Şi dacă tu ai învăţat totul la timp şi foarte bine, dacă eşti obosit nu vei putea gândi la fel de repede şi de bine precum ai face-o după cele 8 ore de somn atât de necesare.

Și dacă asta nu te-a convins, află că specialiștii în psihiatrie spun că dacă nu dormi suficient după o zi dedicată studiului, informațiile nu vor rămâne pentru multă vreme în Lobul Temporal și se vor evapora precum apa dintr-o farfurie în vreme de caniculă. Mai clar, creierul folosește somnul ca să proceseze informația acumulată de tine peste zi, așa că dacă tu folosești noaptea pentru studiu, aceasta nu va putea rămâne în memorie pentru multă vreme. Iar asta este valabil pentru toată perioada dedicată învățatului, nu doar nopții de dinaintea examentului.

Gândește pozitiv

Una dintre greșelile pe care le fac mulți dintre cei care au de susținut un examen este să considere că subiectele vor fi mult mai grele decât pot ei duce. Uită că examenele nu sunt făcute ca să le pună bețe în roate studenților, ci ca să le evalueze cunoștințele. Iar dacă tu ai învățat nu ai motive să îți faci griji. Ba mai mult, dacă pornești de la premisa că nu te vei descurca, grijile acestea pe care ți le aduci singur vor fi atât de apăsătoare, încât există o mare posibilitate ca ele să nu te lase să te concentrezi la capacitatea maximă și să nu rezolvi subiectele atât de bine pe cât ai fi putut.

Iar odată ajuns la examen trage aer în piept, citește cu atenție subiectele și pornește la treabă!

Programează o Discuție Online

Fie că te-ai decis deja că vrei să te înrolezi în cel mai tare program de a învăța biologia pentru admiterea la Medicină, sau încă ai nevoie de câteva răspunsuri, înscrie-te pe formularul de mai jos și te voi contacta cât de repede!