cropped-icon-top-1.png
Bernadett ianuarie 18, 2023 Niciun comentariu

Admitere sau Bac? Pe ce să ne focusăm?

Un subiect foarte controversat, aș putea spune, și anume cât ar trebui să ne pregătim pentru bac pe lângă pregătirea pentru admiterea la medicină.

Pe parcursul pregătirii mele am întâmpinat fel și fel de obstacole legate de acest aspect. Cum sunt o perfecționistă mereu tindeam să excelez la toate în același timp. Niciodată nu îmi setam obiective realizabile, de fiecare dată erau peste capacitățile și resursele mele disponibile. Din cauza asta nu puteam duce nimic la bun sfârșit și la final de zi rămâneam mereu dezamăgită. Am realizat destul de târziu și greu am acceptat faptul că o să trebuiască să renunț sau neglijez ceva ca să excelez la altceva. Am realizat faptul că multitasking fac calculatoarele, nu și oamenii.

Sunt sigură că ai auzit de acest termen, posibil să-l fi și practicat ori în trecut sau să-l practici chiar acum, în prezent. Dar oare ce reprezintă multitasking-ul?

Există mai multe tipuri și probabil ești familiarizat cu toate : atunci când încerci să rezolvi două sau mai multe sarcini în același timp, trecerea rapidă și haotică de la o sarcină la alta și “rezolvarea” multor probleme în succesiune rapidă, una după cealaltă. Așadar, multitasking-ul înseamnă defapt că îți muți atenția foarte rapid de la un task la altul. Jonglezi cu informație, iar cu cât aceasta este mai complexă, cu atât mai mare riscul de eșec.

După eșec dezamăgirea și dezamăgirea vine la pachet cu îndoiala.

“Dar dacă mă focusez doar pe admitere și las mai puțin timp pregătirii pentru bac, ce fac în cazul în care eșuez la ambele?”

Crede-mă, dacă ai ajuns în punctul să știi ce îți dorești cu adevărat și te axezi pe obiectivul tău principal dând tot ce ai mai bun, atunci aceste îndoieli nu au ce căuta printre gândurile tale. Decât să eșuezi la ambele din cauză că ai încercat mai mereu să excelezi la toate, mai degrabă gândește-te ce îți dorești cu adevărat și focusează-te pe acel aspect al vieții tale. Restul pot să primească atenția minimă necesară sau pot să aștepte. Trebuie să înțelegem că nu suntem roboti. Trebuie să înțelegem cine suntem, să ne cunoaștem și să ne dăm seama ce ne dorim defapt. Nu putem excela la toate în același timp.

 Dar ce se întâmplă defapt dacă totuși vrem să facem asta? După un timp, multitasking-ul îți influențează memoria pe termen scurt. “Ciornele” din creierul tău sunt de fapt una dintre motivele pentru care uiți detalii. Ai atâtea mici bucățele de informație dezorganizate în minte, încât creierul tău obosește și le trimite direct în “recycle bin”. 

Pe lângă asta,îți seacă resursele de energie, ceea ce te face să te concentrezi mai greu și să fii mai anxios.

În experiența mea, duce și la apariția greșelilor și scăderea productivității. Cu cât încerci să faci mai multe lucruri odată, cu atât o să obții rezultate mai puține și mai puțin calitative. 

Gândește-te la scopul tău, ce vrei cu adevărat, pune-ți niște întrebări și focusează-te pe un singur lucru în același timp. Poți să faci totul în așa fel încât să îți fie mai ușor drumul către success.

Este greșit să credem că putem să face mai multe lucruri în același timp, fără să ne sacrificăm calitatea atenției. Creierul nostru pur și simplu nu se poate concentra la maximum atunci când este antrenat în acțiuni pe care le numim „muncă fragmentată”. Credem de multe ori că suntem super productivi, verificăm constant lucrurile și încercăm să maximizăm productivitatea. Însă, în realitate, nu se întâmplă asta. 

Concentrarea poate avea loc doar când ne focusăm pe o singură problemă, acceptăm o singură opţiune şi le negăm pe toate celelalte. Cu alte cuvinte, pentru a ne concentra, eliminarea este o condiţie obligatorie. 

Înainte de orice, prima întrebare la care trebuie să găsești răspuns este: „La ce anume sunt dispus să renunț? Nu te gândi care ar fi rezultatul cel mai favorabil pentru tine, doar gândește-te la ce anume poți să renunți pentru a dedica mai mult timp scopului tău.
Din momentul în care ai găsit răspunsul, lucrurile vor deveni mult mai clare și vei ști care sunt următorii pași spre o carieră de succes.

Programează o Discuție Online

Fie că te-ai decis deja că vrei să te înrolezi în cel mai tare program de a învăța biologia pentru admiterea la Medicină, sau încă ai nevoie de câteva răspunsuri, înscrie-te pe formularul de mai jos și te voi contacta cât de repede!